Član našeg lokalnog komiteta, Aleksa Marinković, imao je prilike da u maju poseti ne jednu, već dve internacionalne radionice. Najpre u LK Solun radionicu “Printer Stellar”, a zatim u LK Ksanti radionicu “3D Blinders”. U nastavku teksta možete pročitati njegove utiske.


 

U globalu, radionice su bile tematski posvećene 3D štampanju, što me je pre svega i motivisalo da se prijavim na obe i provedem dve nedelje u Grčkoj. Radionica u Solunu bila orijentisana prema 3D štampanju, skeniranju, dizajnu i laser cutting-u, dok je u Ksantiju akcenat bio stavljen na samo 3D štampanje, rad 3D štampača i daljinsko upravljanje. Akademski program obe radionice bio je s pažnjom osmišljen i zaista mi je drago što sam stečeno znanje iz Soluna mogao odmah da primenim u Ksantiju.

putesestvije1 - Aleksa Marinkovic                                           putesestvije2 - Aleksa Marinkovic

Prva radionica koju sam posetio bila je zaista jedno fenomenalno iskustvo. Nedelju dana provedenih u Solunu omogućili su mi da na kratko dotaknem grčku kulturu, naučim nešto novo o 3D štampanju i upoznam fenomenalne ljude sa svih strana Evrope. Mislim da sam tek na ovoj radionici zapravo shvatio šta je Istek duh. Za tako kratko vreme ne možeš kompletno upoznati kulturu i način nečijeg života, ali definitivno mislim da možeš spoznati suštinu nekog naroda. Stekao sam utisak da su Grci veoma gostoljubivi i prijateljski nastrojeni ljudi, kao i da donekle podsećaju na nas (možda baš zbog svojevrsnog kulta ukusne hrane koji imaju kao i mi). Svoje pretpostavke sam imao prilike da testiram na drugoj Istek radionici koja se nadovezivala na prvu. Naravno, u Ksantiju me nisu razuverili. U najmanju ruku su pokazali isti nivo gostoprimstva i topline. Takođe, imao sam prilike da upoznam još mnogo ljudi!

putesestvije3 - Aleksa Marinkovic                                           putesestvije5 - Aleksa Marinkovic

Obe radionice bile su ispunjene kvalitetnim sadržajem pored akademskog dela, gde smo imali prilike da obiđemo gradove (kroz turističke obilaske i City Rally-je) i da se upoznamo sa određenim znamenitostima i običajima lokalnog stanovništva. Shvatio sam zašto Ksanti nazivaju gradom hiljadu boja, a s druge strane upoznao bogatu istoriju Soluna, druge po veličini metropole u Grčkoj. Internacionalne večeri su, pored svih ostalih sjajnih žurki, definitivno obeležile ove radionice. Sve u svemu, moje prvo 2 u 1 Istek putovanje je nezaboravna avantura koja je izrodila brojna prijateljstva koja će, ne sumnjam, dugo trajati. Beskrajno sam zahvalan što sam imao priliku da nešto ovakvo doživim i nadam se da ću uskoro posetiti još neku radionicu.

Ukratko, Istek putovanje je kad negde odeš bez ikakvih očekivanja, a vratiš se glave pune utisaka, srca punog prijatelja i džepova punih uspomena.