Vreme je ispita i već uveliko svi studenti uče kako bi što bolje prošli u predstojećim rokovima. Svima nam se dešava da nekada izgubimo koncentraciju i motivaciju za učenjem. Evo kako na najbolji način prevazići te probleme.

          1. Napravite plan učenja

Svima se dešavalo da ne stignu da nauče potrebno gradivo, kako zbog nedostatka vremena, tako i zbog lenjosti i čuvene rečenice „Ima vremena…“ Da, tačno je da ima vremena, ali ako se ono pravilno rasporedi. Najbolje je imati rutinu u učenju, što podrazumeva da odredite vreme za učenje koje vam najviše odgovara i pokušate da ga se maksimalno pridržavate. Dakle, važno je napraviti dnevni plan koji će da sadrži sve stvari koje treba ispuniti, to znači odvojiti vreme za učenje, ali i za sve ostale aktivnosti.

          2. Rasporedite gradivo

Ukoliko je gradivo obimnije ili teže najbolje ga je rasporediti. Umesto neprestanog učenja od 10 sati, bolje je podeliti to vreme na 5 dana po 2 sata. Time ćete biti više skoncentrisani, nećete imati pritisak da morate sve da završite taj dan, više ćete zapamtiti i biće vam daleko lakše.

          3. Napravite dobre uslove za učenje

Mnogi saveti preporučuju da je najbolje učiti za stolom, jer vas to održava budnim. Takođe je veoma važno da ispred sebe imate samo ono što vam je važno, dakle najbolje je mobilni telefon ostaviti negde sa strane, jer nam u današnje vreme on najviše odvlači pažnju. Postarajte se da sto na kome učite bude pored prozora ili bar u osvetljenom delu prostorije, jer ćete time biti skoncentrisaniji, a i uvek možete provetriti protoriju, što je veoma bitno. Obezbedite sebi što bolje uslove za učenje što znaci- bez galame, buke ili bilo čega što će vam odvlačiti pažnju.

          4. Bez panike

Ne mogu sve stvari istom brzinom da se zapamte. Za nešto što je možda udaljenije od naših interesovanja treba nam više vremena kako bismo shvatili i zapamtili. Zbog toga nekih informacija ne možemo tako lako da se setimo, što nije odlika niske inteligencije niti bilo čega sličnog. Jednostavno, mozak u slojevima slaže informacije i znanja koja prihvata, tako da do nekih informacija iz donjih slojeva je nekad malo teže doći. Lek za teško prisećanje gradiva koje smo naučili pre više vremena jeste da se redovno ponavlja. Ne mora ponavljanje biti previše detaljno, već bitno je da se prođu najbitnije teze kako bi se to znanje osvežilo i opet stavilo na “površinu” memorije mozga.

          5. Postavljanje realnih ciljeva

Da li ste se nekad zapitali zbog čega nekad ne uspevate da stignete do cilja, a mislite da ste dali sve od sebe? Često je odgovor na to pitanje postavljanje previsokih i nerealnih ciljeva. Takvi ciljevi imaju samo kontraefekat, opada vam samopouzdanje i gubi se motivacija. Ukoliko sebi postavite kratkoročne i realne ciljeve, prećiće vam u naviku da ih dostižete, pa razliku između jednostavnijih i komplikovanijih ciljeva nećete ni osetiti.

Nadamo se da će vam naši saveti pomoći i da ćete imati puno uspeha na predstojećim ispitima!