• Šta je ono što je tebe privuklo da počneš sa radom na internacionali?
U Istek sam se učlanila uz dobro poznatu frazu “Želim da putujem!”, ali to je brzo preraslo u ljubav prema celom internacionalnom aspektu Isteka. Pored putovanja, želela sam još kontakta sa ljudima iz drugih zemalja, a da pritom mogu i da doprinesem. Kao sjajan način da to ostvarim, videla sam nastavak rada na projektu koji volim. Nakon završene organizacije lokalne runde EESTech Challenge-a, želela sam da nastavim na unapređenju tog projekta i stvari koje mi se nisu svidele u odnosu internacionale i lokalne strane projekta. Par meseci kasnije, kada je izašao poziv za koordinatore, prijavila sam se za poziciju Ambassadors Team Coordinator u okviru EESTech Challenge projekta. I tako je počela moja int priča.  
  • Šta je ono čime si se ti konkretno bavila do sad?
Aktivno radim u internacionalnim timovima skoro 2 godine. Za ovo vreme bila sam u 2 tima, prvo na poziciji koordinatora, a sada lidera. Počela sam kao Ambassadors Team Coordinator na EESTech Challenge projektu. Kao član borda projekta imala sam priliku da učestvujem u odabiru teme prošlogodišnjeg EC-a, sprovođenju lokalnih rundi i finalne runde. Moj zadatak je bio da sa svojim timom pratim organizaciju svih lokalnih rundi i pomažem gde treba. Ove godine radim kao Data Team Leader. Uz mene, tim ima još 4 koordinatora i 3 podtima. Kolektivno smo zaduženi za čuvanje i obradu podataka, izradu statistika, praćenje regulacija komiteta i događaja.  
  • Po čemu se razlikuje rad na lokalnom i internacionalnom nivou? 
Osnovna razlika je u tome što je na internacionali rad isključivo online, što znači da se sve završava preko video poziva, mejlova, Google drajva. U početku je izazov navići se na to da ćeš cele godine raditi sa ljudima koje nećeš videti uživo, ali sa druge strane upoznate se na drugačiji način i ako kliknete, nastavite da se posećujete i družite i nakon kraja mandata. Na lokalnom nivou, Organizacioni odbori pozicijama pokrivaju sve potrebe projekta, dok je na internacionali svaki tim zadužen za jednu oblast (PR, FR, informacije, dizajn, IT itd). Za razliku od lokala gde je OO celina za sebe, na internacionali ukoliko je vašem timu potrebno nešto sa strane, potrebno je da sarađujete sa drugim timovima. Zahvaljujući svim tim saradnjama, za razliku od lokala, struktura i organizacija internacionale malo više podsećaju na korporativnu. Takođe, za razliku od intenzivnog rada OO-va koji traje nekoliko meseci, na internacionali članovi timova se biraju na godinu dana ili 6 meseci. Ovo možda zvuči zastrašujuće, ali samim tim što imate godinu dana na raspolaganju, sve se da isplanirati i ljudi nisu opterećeni zadacima.  
  • Da li postoje neke veštine i iskustva koja se mogu steći isključivo radom na internacionalnom nivou?
Rekla bih da ovde spadaju kultura komunikacije putem mejlova, rad na online platformama i sastanci za saradnje između timova. U budućnosti ćete se sigurno susresti sa online radom i sastancima, tako da je ovo sjajan način da se na vreme upoznate i naviknete na to.   
  • Šta je ono što ćeš najviše pamtiti?
Tokom rada na internacionali upoznala sam pregršt ljudi, a sa mnogima se i dalje aktivno družim, čujem, pa čak i viđam. Kongresi i finalna runda EESTech Challenge-a su događaji bez kojih moje internacionalno iskustvo ne bi bilo potpuno. Osećaj kada sa nekim radiš isključivo online i onda se konačno vidite uživo je neopisiv. Kao da se sve kockice slože i vaše prijateljstvo je jače nego ikada. Ta prijateljstva su upravo ono što će mi ostati u sećanju mnogo godina nakon što se moje Istekovanje završi.  
  • Koji savet bi dala članovima našeg komiteta koji bi želeli da se oprobaju u radu na internacionali? Da li postoji neko iskustvo ili veštine koje prethodno treba da poseduju?
Prijavite se. Probajte. Ništa vas ne košta. Rad na internacionali ne podrazumeva prethodno iskustvo, već naprotiv. Većina timova su i prilagođeni ljudima sa malim ili nikakvim iskustvom. Na početku se objašnjava svrha tima, zadaci, komunikacija itd. Naravno da pomaže ukoliko ste nešto radili na lokalu, jer znate barem okvirno kako funcionišu organizacija i rad u timu, ali je to daleko od neophodnog. Najbitnije je da imate želju da se priključite timu, budete aktivni, upoznate i radite sa strancima, da budete otvoreni za to novo iskustvo i sve što ono donosi. Internacionala je maltene drugi svet u odnosu na lokal i definitivno nešto što nećete zažaliti, čak i ako probate, pa vam se ne svidi, a ubeđena sam da hoće.  #GoInt EC 2